ALLUMINOUS Lichtkunstfestival Almere

ALLUMINOUS is terug in Almere in de herfstvakantie. En iedereen is welkom! ALLUMINOUS is een magische lichtkunstroute rondom het Almeerse Weerwater waar kunst en theater samenkomen. Ook PRICE en Circuloco in de nieuwe, groene wijk Hortus liggen op de route. We hebben de handen ineengeslagen en een expositie met én vooral over licht samengesteld.

Bekijk de expositie en animatie aan de voorkant van de PRICE hub, het voormalige Haddock-gebouw en tegenover Circuloco.

ALLUMINOUS is elke avond van 20 tot en met 29 oktober te bezoeken, van 19.00 tot 23.00 uur. Het festival is gratis. De beste manier om de route te ervaren is wandelend en je kunt ook de fietsroute volgen. Voor meer informatie over het Lichtkunstfestival Alluminous kun je hier kijken op almerecentrum.nl.

Waar het lichtkunstfestival bijzondere kunstwerken laat zien met divers gebruik van licht, is licht ook iets heel bijzonders. Al duizenden jaren probeert de mens met licht de dag naar zijn hand te zetten: door het gebruik van gemaakte lichtbronnen, maar ook het opslaan van de energie uit licht. Van vuur en kaarsen, olielamp tot gloeilamp. En uiteraard onze grootste lichtbron: de zon.

Licht, waar komt het vandaan en waar gaat het naartoe?
Wist je dat licht ontstaat uit atomen? Deze bevatten veel energie. De atomen geven de energie af door licht uit te stralen. De grootste lichtbron is de zon.

Verlicht
Licht ontstaat ook door vuur en het gebruik van laten. De oudste is de olielamp, afkomstig uit de prehistorie en door de Egyptenaren. De eerste elektrische verlichting zagen we in 1810, gevolgd door de gloeilamp.

Zon
Licht is er in overvloed: zonlicht! Jaarlijks ontvangen we in Nederland tot wel 40 keer van het totale energieverbruik in de vorm van zonne-energie. Wow! Zonnecellen kunnen deze energie opvangen en omzetten in stroom. De innovaties herin zijn eindeloos.

Donker
In al deze behoefte aan energie is er ook een grote uitdaging: de nacht. Dan schijnt de zon niet. Het opslaan van de energie is een challenge. Verschillende, innovatieve bedrijven zijn bezig met deze uitdaging. Zo zijn er al oplossingen voor energieopslag in batterijen, zout, water en basalt.

Stroom
De wijk Hortus in Almere wordt aangesloten op een gelijkstroomnetwerk. Dit is goed te koppelen met onder andere zonne-energie. Wist je dat er bij gelijkstroom twee keer zoveel stroom door de leiding kan? Hierdoor zijn er minder elektriciteitsmasten nodig.

Deze expositie is bedacht en georganiseerd door Circuloco, Sign & Meer en PRICE. Wat wil jij weten over licht? Laat het ons weten en blijf op de hoogte via onze LinkedIn en Instagram.

    Aanbevolen nieuws artikelen: