Circulair inkopen stimuleert innovaties, kan kosten besparen en draagt wezenlijk bij aan de klimaatopgave. Maar hoe maak je circulair inkopen de standaard?
Update: het eerste traject van de Circulaire Inkoop Academie is in september 2023 van start gegaan! Vanaf begin volgend jaar gaat er weer een tweede reeks van start.
Dit najaar gaan we van start met de Circulaire Inkoop Academie en maken we van circulair inkopen een succes bij de Gemeente Almere. Hoe vertaal je jouw duurzaamheidsambities naar concrete acties? Welke vragen stel je aan de markt en welke innovatieve oplossingen kun je verwachten? Het komt allemaal aan bod in de vier sessies in het traject dat PRICE in samenwerking met Copper8 en Gemeente Almere organiseert.
Tijdens het programma worden eigen inkooptrajecten ingebracht, waar tijdens de bijeenkomsten aan gewerkt wordt. Op deze manier brengen de deelnemers circulair inkopen gelijk in de praktijk, krijgen zij informatie over circulair inkopen én wordt er geleerd van elkaar.
Wat gaan we doen tijdens de Circulair Inkoop Academie?
1. Introductie en concretiseren van je ambitie
Circulair: waar begin je? Het is een breed begrip en er is een nationale ambitie vastgesteld: in 2050 zijn we 100% circulair. Hoe zorg je ervoor dat je voor jouw in te kopen product deze ambitie concreet genoeg maakt, zodat deze ook past bij jou en de organisatie? En niet onbelangrijk: de juiste vragen weet te stellen aan de markt? Tijdens deze eerste bijeenkomst leer je waarom het zo belangrijk is om circulariteit te concretiseren en welke praktische hulpmiddelen je daarbij kunt gebruiken.
Gelukkig hoef jij het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden en zijn er genoeg voorbeelden uit de praktijk die we met je delen. Naast de theorie, gaan we aan de slag met het opstellen van een ambitiedocument voor jouw opgave.
2. Interne en externe samenwerking
Na het opstellen van het ambitiedocument gaan we aan de slag met interne en externe samenwerkingen. Wat zijn de interne gevolgen van je circulaire ambitie? Welke stakeholders kun je hierin meenemen en hoe pak je dit aan? Hoe ga je vervolgens met de markt in gesprek over je ambitie en vraag zorg je ervoor dat je de juiste informatie krijgt? De interne en externe samenwerking om circulaire ambities te bereiken staan centraal in deze bijeenkomst waarin wederom veel handvatten en concrete voorbeelden worden gegeven.
3. Het meten van circulariteit
Welke eisen en criteria zijn passend voor jouw circulaire opgave? En hoe meet of beoordeel je circulariteit? Wat is de rol van prijs in een circulaire aanbesteding? We staan uitgebreid stil bij alle middelen die hiervoor beschikbaar zijn.
4.Circulair contracteren en contractmanagement
In de vierde en laatste bijeenkomst staat contracteren centraal. Hoe zorg je ervoor dat gemaakte afspraken en beloftes na gunning ook echt worden opgevolgd. Hoe bouw je de juiste prikkels in in je contract? Daarnaast zullen we de Academie afsluiten met een case en quiz om alle kennis nog eens op te frissen!
Samen met jouw collega’s doorloop je in een interactief programma gezamenlijk alle essentiële stappen van circulair inkopen. Tijdens de vier bijeenkomsten werken jullie aan je eigen inkooptraject en profiteer je van de expertise en begeleiding van professionals. Mis deze kans niet en zet jouw organisatie op de kaart als koploper in circulair inkopen.
Aanmelden of vragen stellen over het traject kan bij Sander Kraaij, Strategisch Adviseur Duurzame Inkoop, via skraaij@almere.nl