Afval = grondstof! Ruim 400 basisschoolleerlingen aan de slag met circulaire economie

Wij geloven dat iedereen kan meedoen in de circulaire economie: van jong tot oud, of je al professional bent in het vak, nog oriënterend of misschien nog in de schoolbanken zit. De circulaire economie en de uitdagingen daarbij wachten niet en aan de slag doen we het liefst met zijn allen. Daarom slaan we voor de Week van de Circulaire Economie de handen ineen met Stichting Stad & Natuur en het Upcylcecentrum Almere en bieden we vanuit PRICE aan basisschoolklassen aan om een gratis les te volgen over de circulaire economie!

Hubs verspreid over het land organiseren tijdens de Week van de Circulaire Economie van 6 tot en met 11 februari verschillende events. Ook met PRICE doen we vanuit Almere mee. Met onze events vinden we het belangrijk dat er voor iedereen wat is om bij aan te sluiten, om de circulaire economie zo toegankelijk mogelijk te houden. Daarom bieden we voor de circulaire helden van de toekomst deze lessen aan.

Welke lessen bieden we deze week aan?

De goudsmid in de klas
Groep 1 t/m 8
Wist jij dat metaal eindeloos herbruikbaar is er kan altijd een nieuw object van gemaakt worden. Ga aan de slag met een eigen geupcycled sieraad! Duurzame goudsmid Isolde de Ridder vertelt graag over haar bijzondere beroep en waarom zij de keuze heeft gemaakt om duurzaam te produceren. Het delven van goud heeft een enorme impact op de aarde, terwijl goud ook te vinden is in veel van onze apparaten. Ga samen met Isolde op school aan de slag en ontwerp je eigen geupcyclede sieraad.

Zwervend Afval met docent én vuilniswagen van de gemeente Almere
Groep 1 t/m 8
Bij dit schoolbrede project over zwerfafval staat de vraag ‘wat is (zwerf)afval?’ centraal. Met behulp van verschillende werkvormen en verdiepingsopdrachten werken leerlingen aan dit thema. Vragen die onder andere aan bod komen zijn: wat vind ik belangrijk aan dit thema? Wat heeft (zwerf)afval met mij te maken? Wat kan en wil ik er aan doen? Het project is een combinatie van praktische opdrachten, eigen ervaring, onderzoek doen, informatie verwerken, zelf nadenken en filosoferen. Tijdens een van de lessen gaan leerlingen zwervend afval verzamelen in de schoolomgeving. Hoeveel kilo afval verzamelen jullie? Ook de vuilniswagen komt op school. Leer alles over het ophalen van gemeente afval van een echte vuilnisman en neem een kijkje bij de wagen.

Gigagieter, van plastic naar boom
Groep 4 t/m 8
Er staat iets bijzonders achter het Upcyclecentrum: een GIGA-gieter van maar liefst 11 meter hoog, gemaakt van – je raad het al – AFVAL! Heb jij wel eens wat weggegooid dat nog prima te gebruiken was? Wat misschien wel naar een klasgenoot of de Kringloopwinkel gebracht kon worden? De GigaGieter laat zien wat wij allemaal weggooien, welke impact dit heeft op het milieu en hoe we dit kunnen omdraaien. Op naar een circulaire economie! Leer alles over upcyclen en het hergebruiken van plastic. Ga daarna aan de slag met je eigen geupcyclede boom van ingezameld klein plastic afval.

3-cycle, van shredderfiets tot product
Groep 6 t/m 8|
Yes! Recyclen is leuk! Spring op de fiets en maak van oud plastic iets nieuws. Leer hoe je van rommel iets waardevols kan maken door zowel te recyclen als te upcyclen. Er zit een heel proces achter het recyclen van materialen. Samen met de mannen van 3-cycle ga je daarmee aan de slag. Met een speciale shredderfiets, oud plastic en keihard werken gaan we op weg naar gerecyclede producten.

Afval=grondsTOF met afvaldocent
Groep 6 t/m 8
Hoeveel afvalstromen vind je op school? Ga met de leskist Afval=grondsTOF en een speciale afvaldocent aan de slag in de klas! Onderzoek wat afval is, hoeveel jullie weggooien en hoe je hier verandering in kan aanbrengen. Bekijk welke afvalstromen er allemaal te vinden zijn en hoe die hun weg van de prullenbak naar een nieuw leven bewandelen. Kunnen jullie een verschil maken in de afval gewoontes van de school?

Meer activiteiten tijdens de week van circulaire economie :

Ontbijtsessies tijdens de Week van de CE: PRICE x C-Creators

Ontbijtsessies tijdens de Week van de CE: PRICE x C-Creators

PRICE en C-creators slaan de handen ineen. Tijdens de week van de CE geven we graag een podium aan kennisinstellingen gespecialiseerd in verschillende topics binnen circulair bouwen. In een reeks ontbijtsessies delen we de nieuwste inzichten op thema’s binnen de circulaire bouweconomie

Lees meer
Belastingverschuiving in de Bouw

Belastingverschuiving in de Bouw

Circulair bouwen heeft niet alleen op het milieu een grote impact, maar ook op ons als mens. Wat is de waarde hiervan? En, hoe kunnen we deze waarde meten? In dit programma spreken we hierover met diverse experts uit het veld. We geven een voorproefje van de resultaten van het nieuwste onderzoek naar Belastingverschuiving in de Bouw, wat kan de taxshift betekenen voor de transitie naar een circulaire bouweconomie?

Lees meer