Het menu van vandaag en voor de toekomst

Vorig jaar tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseerden we voor de eerste keer het Dialoog Diner. Dat smaakte naar meer! Op dinsdag 7 februari was het dit jaar weer tijd om aan tafel te gaan. Deze editie stond in het thema van Floriade Expo 2022 en keken we met een positieve bril terug naar Floriade Expo 2022, met niet te vergeten de Demontage Fase van Floriade. We gingen aan de slag met de oogst en namen elkaar mee in de circulaire actiemodus!

Bij binnenkomst
Een amuse van veldbonen met Flevolandse smaken, door Sharon de Miranda vanuit Food Forum en voormalig Floriade-terrein. Een hapje met in Flevoland geteelde veldbonen, wat immers een wel hele bijzondere boon is.

Naast dat deze veldboon rijk aan eiwitten is, leveren deze ook een enorme bijdrage aan het binden én reduceren van stikstof en daarmee ook aan de kwaliteit en vitaliteit van onze bodem. Een mooie vervanger van dierlijke eiwitten en je draagt dubbel bij aan een betere wereld.

 

Aan tafel!

Op tafel lag een eetbaar menukaartje. Omdat we het menu zorgvuldig hebben uitgedacht en de achtergrond graag met jullie willen delen, hebben we het verhaal hieronder uitgewerkt. We vroegen lokale cateraar Deli Nomads om met ons een diner aansluitend op de Week van de Circulaire Economie samen te stellen met ingrediënten uit de regio, met producten die afkomstig zijn van lokale producenten en ondernemers én waar mogelijk een circulaire economie omarmen. Zo spaarden zij de snijgroenten gedurende de week op en werd er bij lokale ondernemers geïnventariseerd of er afgekeurde producten bewaard konden worden.


Amuse aan tafel
Klein hoorntje gevuld met een mousse van pastinaak en appel, afgemaakt met ingelegde, rode ui.

Circu-soep
Een voorgerecht tijdens de Week van de Circulaire Economie: de Circu-soep. Gemaakt van een groentebouillon van afsnijsels van gebuikte én geredde groentes om een heerlijke, krachtige bouillon van te trekken. Op het bord een groentegarnituur van tomaat, peterselie olie en brood van Flevo-akker STIJL donker. Een meegranenbrood, waarin ook de bierborstel van Almeerse Brouwerij Stijl wordt verwerkt.

Naast de Circu-soep komt een klein glas polderkefir, geproduceerd door The Bald Brewer. Een waterkefircultuur die toegevoegd wordt aan 100% biologische dadels en vijgen, die samen tot een fermentatie komen doordat de biologische suikers worden omgezet naar een natuurlijk probiotica.

De “van schil tot pit”-pompoen
Als hoofdgerecht wordt een voorgegaarde, kleine pompoen van Van der Meer Pompoenen, gevuld met een kruidige linzendahl. Wereldse smaken in een lokaal eetbaar schaaltje! Om de pompoen te voorzien van wat cachet, wordt de pompoen afgedekt met een hartige tuille met verse kruiden en een eetbare bloem. De pompoen met dahl wordt geserveerd met een yoghurt schuim en Flevo-akker vloer rogge brood. Een brood gebakken in Almere door Bakker Borsch, 100% geproduceerd met grondstoffen uit de regio waarmee we ook de Flevolandse boeren helpen.

Naast het hoofdgerecht komt een bijpassende kombucha.

Worteltaart

Om af te sluiten: een versgebakken worteltaart, met uiteraard wortels uit de polder! Samen met een room van kaneel en een crumble van wortel maakt het een heerlijk zoete afsluiter van dit Dialoog Diner.