Earth From Space: voor impactvol leiderschap

21 juli 2022

Wie onze planeet ooit van bovenaf heeft mogen aanschouwen, twijfelt niet aan de ernst van de klimaatcrisis, zeggen astronauten. Dat, in combinatie met dat maar liefst 65% van de astronauten na terugkeer op de aarde besluit om klimaatactivist te worden, maakt het zeker de moeite waard om hier verder in te duiken. In dit artikel lees je op welke manier PRICE de handen ineen heeft geslagen met Circular Leadership om impact te maken op leiders van nu voor een andere morgen.

The Overview Effect
Het was 1987 toen ruimte filosoof Frank White in zijn boek ‘The Overview Effect: Space Exploration and Human Evolution’ beschrijft dat het aanschouwen van de aarde vanuit de aarde, zorgt voor een verandering in het bewustzijn. Een verandering in hoe we denken over onszelf, onze omgeving, onze verbinding met het leven en, uiteindelijk, onze gedachtes over onze planeet. White noemde deze transformatie van bewustzijn: The Overview Effect. En dat is de reden waarom zoveel astronauten zich storten op het beschermen van de aarde en zich inzetten tegen klimaatverandering.

PRICE presenteert: Earth from Space
Een mooie boodschap, die White toen al met ons deelde. Circular Leadership heeft vanuit deze visie de VR Overview Experience for Leaders gecreëerd. Een programma ontwikkeld door Egbert Mulder om leiders in sleutelposities in de startblokken te zetten (of nóg meer motivatie te geven) om de circulaire economie te versnellen. We nodigden Circulair Leadership uit in de PRICE HUB in het centrum van Almere, waar we de Overview Experience konden ervaren met een gezelschap uit het PRICE-netwerk. De module neemt je door middel van Virtual Reality (VR) mee in een reis rond de aarde. De fantastische NASA-beelden, muziek en geleide meditatie zorgen voor een intense ervaring. Dit creëert direct een sense of urgency en laat een diepe indruk achter op de deelnemers.

Een muur waar geprojecteerd op wordt. De tekst die er staat is: Interviews met meer dan 150 leiders, op wat voor planeet we leven in 2030, 2050, 2100 en later. Welke inzichten, acties, competities hebben we nodig van leiders? En bijgevoegd staat er een paar afbeeldingen op. Ook zie je een paar mensen zitten die kijken naar het beeld, de foto is vanuit hun rug genomen.

Earth From Space: Circulair Leadership met de Overview Effect in de PRICE hub.

‘Diep geraakt wist ik dat ik echt in actie moest komen’
Het was tijd om de Overview Effect zelf te ervaren! Onder leiding van Egbert Mulder werden de deelnemers met VR-bril en koptelefoon in 30 minuten meegenomen in een trip rond onze aarde. “Een waanzinnige ervaring waar je nog lang over na zult denken. Wat is de aarde mooi, maar ook zo kwetsbaar”, was de eerste reactie van een van de deelnemers.

Stilzitten is geen optie meer
Na afloop van de ruimtereis bespraken de deelnemers tot welke acties zij zich geroepen voelen om het verschil te maken. Sommigen tot tranen geroerd, anderen zichtbaar boos en teleurgesteld. Maar allen des te gemotiveerd om aan de slag te gaan. Diverse deelnemers zien de kans om ‘Earth From Space’ te delen binnen de managementlaag van hun organisatie. Anderen leggen de verbinding onderling om zo de grootste impact te maken.  Maar liefst 75% voelt zich zeer gemotiveerd om in actie te komen tegen klimaatverandering, wow! We zijn benieuwd hoe we die laatste 25% óók kunnen bereiken om met ons mee te doen.

We willen graag dat leiders hun sleutelpositie inzetten om positieve impact te maken. PRICE nodigt ook jou uit om dit te ervaren! We zijn op zoek naar organisaties die ook het verschil willen maken en, met een team, medewerkers of wellicht relaties, ook deze Earth From Space-ervaring willen beleven. Weet jij wie deze (buiten)aardse virtuele werkelijkheid móet zien of ben je zelf heel enthousiast? Laat het ons weten! Neem bij interesse óf vragen contact met ons op via denkendoemee@price-ce.nl

 

 

 

 

 

  Aanbevolen nieuws artikelen:

  Bouwen aan eerlijke belastingen

  Bouwen aan eerlijke belastingen

  Zonder belastinghervorming haalt Nederland de circulaire doelstellingen niet. Om circulair bouwen ‘het nieuwe normaal’ te maken, moet het kunnen concurreren met conventionele bouw. Onder het huidige fiscale stelsel is circulair bouwen duurder dan traditioneel bouwen.

  Lees meer
  Hoe is het nu met…? Thomas Siderius over lokale betaalsystemen en zijn favoriete PRICE Challenge.

  Hoe is het nu met…? Thomas Siderius over lokale betaalsystemen en zijn favoriete PRICE Challenge.

  Het mogelijk maken van de circulaire economie, daar werken wij iedere dag aan met een team van professionals. Zo ook Thomas Siderius, die zijn zijn MRA traineeship bij PRICE heeft afgerond en nu als onderzoeker en projectleider werkt voor het Nationaal Programma Samen Nieuw-West, voor de gemeente Amsterdam. Hij onderzoekt daar de potentie van een lokaal betaalsysteem als instrument om een sterker Nieuw-West te creëren op basis van lokale inkoop en geldcirculatie. Wat doet Thomas verder en waar droomt hij van voor in 2030?

  Lees meer