Hoe is het nu met…? Thomas Siderius over lokale betaalsystemen en zijn favoriete PRICE Challenge.

8 mei 2023

Het mogelijk maken van de circulaire economie, daar werken wij iedere dag aan. Dat doen we vanuit PRICE met een breed netwerk aan professionals, studenten, ondernemers en andere gang- en nieuwsgierigmakers. Zo ook Thomas Siderius, een inmiddels ex-trainee bij PRICE namens het MRA traineeship. Hoe is het nu met Thomas en wat is zijn droom voor 2030? We waren nieuwsgierig en stelden zes vragen aan hem.

 

Ha Thomas, het is alweer even geleden sinds je je traineeship afrondde bij PRICE. Waar ben je nu mee bezig?

“Momenteel werk ik voor het Nationaal Programma Samen Nieuw-West (voorheen Masterplan) voor de gemeente Amsterdam. Hier ben ik onderzoeker en projectleider binnen de Community Wealth Building aanpak, waar we ons samen met belangrijke anker-organisaties willen inzetten voor een sterker Nieuw-West op basis van een aantal principes, zoals meer lokale inkoop en lokale geldcirculatie. Ik onderzoek hier de potentie van een lokaal betaalsysteem als instrument om deze strategie te versterken en concretiseren. Daarnaast ben ik recent begonnen aan mijn PhD bij DRIFT, waar ik met Derk Loorbach als promotor dit concept verder onderzoek als instrument voor transitie.”

 

Interessant! Goed dat je bezig bent met het stimuleren van onder andere lokale inkoop. Vond je de circulaire economie als geheel, altijd al interessant?

“Tijdens mijn studie International Business realiseerde ik me dat onze huidige economie op een fundamenteel niveau is losgekoppeld van onze sociale en ecologische realiteit. Daarom koos ik voor een Master Urban Environmental Management in Wageningen, in de hoop een beter begrip te ontwikkelen voor de relatie tussen ecologie en economie. Op de eerste dag  leerden we over de circulaire economie als alternatief uitgangspunt, door naar het metabolisme van een stad te kijken. Gedurende de studie groeide mijn interesse in het concept en vooral het economisch perspectief hiervan. Ik schreef hier dan ook mijn scriptie over en later twee publicaties.”

 

Stel: je droomt groots. Wat is dan jouw ultieme droom voor 2030?

“Dan zou ik zeggen dat we in 2030 in heel Nederland betalen met verschillende lokale, circulaire betaalrekeningen. Deze rekeningen hebben een echte circulaire economie opgebouwd als systeembrug, parallel aan de lineaire economie, en vervullen functies die ons huidige systeem onvervuld laat. Zo is er gemakkelijk te meten dat er in 2030 voor het eerst meer dan 1 miljard euro rondgaat binnen lokale, rentevrije en circulaire netwerken in Nederland. Zelf ben ik gepromoveerd in de Transitiekunde, en werk ik aan het realiseren van meer van dit soort concrete systeembruggen, terwijl ik verschillende lokaal-geld netwerken adviseer en sporadisch lezingen geef op universiteiten en hogescholen.”

 

Wat vond je het leukste om te doen bij PRICE?

“De PRICE dialoog-diners en events waren voor mij memorabel en erg leuk om mee te maken. Verder heb ik erg genoten van werksessies tussen het team bij PRICE en de experts van Metabolic, waarin we de tijd hadden om wat meer de diepte in te gaan over wat er nodig is om impact op systeemniveau te bereiken.

Als ik zou moeten kiezen voor een favoriete PRICE Challenge, kies ik voor Fiscale Vergroening! Door de relevantie in het systeem ervan en om de waarde van PRICE als entiteit en vliegwiel aan te tonen. Deze challenge heeft een professionele opzet en kan een zeer belangrijk bewijsstuk opleveren om de zo broodnodige belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen te onderschrijven.”

 

Wat neem je van de maanden bij ons mee naar de rest van je carrière?

“De vele lessen en proactieve houding van PRICE. Het was mooi om te ervaren wat de waarde is van het bij elkaar brengen van mensen uit de verschillende O’s (Onderwijs, Ondernemers, Overheid): we bespreken een case, identificeren hoe we dit op een circulaire manier kunnen regelen en kunnen direct actie ondernemen door een breed netwerk met verschillende competenties in te schakelen.”

 

Om mee af te sluiten: wat was recent jouw kleine stap voor (een grote) impact?

“Recent gebruikte ik mijn Utrechtse Euro’s om koffie te halen bij een lokaal café. Een kleine, maar concrete investering in de lokale circulaire economie, waarin onder andere koffiebranders, biologische boeren, bierbrouwers, boekhouders, koeriers, fotografen en webdesigners geld binnen een netwerk van lokale betaalrekeningen rond laten gaan. Zo verlaat het geld de regio niet, en blijft het werken voor duurzame en sociale bedrijven.”

 

Van links naar rechts: Thomas Siderius, Ingrid Zeegers en Iris Lommerse tijdens een PRICE Event. Fotografie door Kiki van Dam.

 

    Aanbevolen nieuws artikelen:

    Circulaire Economie door de oren van PRICE: nu als podcast te luisteren!

    Circulaire Economie door de oren van PRICE: nu als podcast te luisteren!

    Hoe ziet de circulaire economie er in de praktijk uit? Tijdens de Week van de Circulaire Economie gingen we op bezoek bij twee voorbeelden uit de bouw. We nemen je mee naar twee gebouwen die circulaire economie concreet maken en gingen aan tafel voor een gesprek met experts. Ben je benieuwd? Goed nieuws: de gesprekken zijn te luisteren als podcast!

    Lees meer
    Terugblik op de Onbijtkennissessies tijdens de Week van de CE

    Terugblik op de Onbijtkennissessies tijdens de Week van de CE

    Een ochtend vol met energie: dat was het zeker tijdens de Ontbijtkennissessies die wij tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseerden, in samenwerking met C-Creators en Cirkelstad. Het doel tijdens deze sessies was om kennis vanuit de academische wereld op een laagdrempelige manier te delen. We blikken terug op waardevolle ochtenden, lees je mee?

    Lees meer