Stel je voor: een duurzame, sociale studentencampus in Flevoland! Studenten wonen op een campus gemaakt van duurzame materialen en leveren diensten in de wijk in plaats van het betalen van huur.
Circulaire gebiedsontwikkeling⬢
Circulaire Gebiedsontwikkeling gaat vooral over het begrijpen, respecteren en positief bevorderen van het metabolisme van een gebied. Veel duurzaamheidsoverwegingen en innovaties worden vooral toegepast op het niveau van het gebouw (bv. materiaalkeuzes & energie-efficiëntie). Op gebiedsniveau spelen vraagstukken zoals afstemmen van materiaal- en grondstoffenstromen, multimodale knooppunten van mobiliteit, slimme koel- en warmtetechnieken, afvalmanagement, groenstroken en biodiversiteit, klimaatbestendigheid en meer. De essentie van Circulaire Gebiedsontwikkeling is het zoeken van synergiën tussen al deze vraagstukken, en het verbinden van de verschillende schaalniveaus binnen Flevoland.
De uitdaging is dus om deze regelluwe regio met een integrale, sociaal én ecologische blik te benaderen. Hoe kunnen we slim samenwerken om Almere en Flevoland toekomstbestendig te ontwerpen en onderhouden? Hier is de ruimte in de breedste zin te vinden. Veel fysieke ruimte, een groot organiserend vermogen en toegang tot een effectief ecosysteem. Almere en Flevoland hebben dus unieke kansen voor cirulaire gebiedsontwikkeling.
Kunnen de bedrijven op het bedrijventerrein Stichtsekant door gebruik te maken van slimme oplossingen hun potentieel voor het opwekken en gebruiken van duurzame energie optimaliseren/benutten?
Van bos tot bouw⬢
Als hout wordt gebruikt in de bouw, wordt hiermee co2 vastgelegd. Bomen ademen co2 in en zuurstof uit, en halen door dit proces de koolstof uit de lucht, wat de opwarming van de aarde tegengaat. Hout afkomstig uit duurzaam beheerd bos vervult een belangrijke rol in de transitie naar een biobased bouwsector. In de MRA Green Deal Houtbouw is afgesproken dat vanaf 2025, minimaal 20% van de nieuwe woningbouw gerealiseerd moet worden met houtbouw. Om dit te realiseren moeten bossen worden aangeplant & beheerd en nieuwe materialen, bouwmethodes en concepten worden ontwikkeld. Er moet onderzoek gedaan worden naar verschillende type materialen en hun eigenschappen. En moet er duurzaam worden opgeschaald zodat de prijzen van biobased bouwen concurrerender worden. Vergeet de eventuele belemmerende wet & regelgeving niet. Er is genoeg te doen! Biobased bouwen mainstream maken: kun jij bijdragen om dit voor elkaar te krijgen?
In de transitie naar een circulaire bouwsector is de Exploded View een echt vlaggenschip. Deze enorme tentoonstelling pioniert met biobased materialen door circulaire bouwmethodes, en creëert bewustzijn over ons waardesysteem.
Een expositie vol kansen en innovatieve bouwmaterialen uit Flevoland. De uitdaging is om praktische toepassingen te vinden voor de innovatieve materialen en waardecirkels & business modellen van te creëren in Flevoland.
Hogeschool Windesheim laat een nieuwe campus bouwen in de binnenstad van Almere. Door creativiteit en betrokkenheid van studenten te stimuleren in dit proces, realiseren we een sociale, zo circulair mogelijke campus.
Slopen wordt oogsten⬢
Ons gezamenlijke doel is duidelijk: minder slopen, meer oogsten! Daarvoor starten we met een aantal projecten die bijdragen aan oplossingsrichtingen voor de sloop naar bouw. Zo wordt het slopen voor de bouw op een steeds grotere schaal toegepast, waarde van grondstoffen behouden en milieuimpact verminderd. Lees op de volgende pagina’s meer over de verschillende projecten.
Een prachtig lokaal & circulair paviljoen op Floriade, een voorbeeld van bouwmaterialen opnieuw gebruiken met circulaire methodes. Na Floriade wordt het paviljoen gedemonteerd en weer hergebruikt op De Steiger.
Het doel van deze challenge is om zoveel mogelijk paviljoens op Floriade circulair te demonteren – dus niet te slopen – en er een herbestemming voor te vinden. Net als Circuloco.
Met onze pilot Fiscale Vergroening in de bouw kijken we tijdens Floriade wat een groene businesscase betekent. Op Floriade tonen diverse bouwprojecten de effecten van de tax-shift aan.
Overig⬢
Bij PRICE borgen we de lessen die we in vorige challenges hebben geleerd. Dit kun je terugvinden in ons archief. Kijk je mee?
In het hart van Almere ligt het Weerwater. Dat hier wat te behalen valt op gebied van circulariteit, staat als een paal boven water. We dagen je uit om mee te denken!