Circuloco.

“Circular showroom of local treasure”. Een plek waar koplopers en enthousiastelingen elkaar ontmoeten, bezoekers worden geïnformeerd en geïnspireerd en de kracht van lokale makers een podium wordt gegeven.

Het ontwerpen, bouwen, demonteren en herbouwen van een circulair paviljoen: bij deze challenge komt dit allemaal langs. Een circulair gebouwde fysieke plek, waar duurzame en circulaire ideeën werkelijkheid worden. Circuloco wordt een paviljoen op de Floriade waar het circulaire verhaal verteld wordt, en waar het circulaire verhaal vervolgens werkelijkheid wordt gemaakt!

Een circulaire tuin, exposities met circulaire kunstwerken, een showroom met circulaire producten van lokale makers, workshops, lezingen: dit zijn een aantal van de ingrediënten die Circuloco een levendig “circular showroom of local treasure” gaan maken. In deze showroom zal ook PRICE aanwezig zijn: Ciculoco wordt een pilot locatie waar we challenges gaan uitvoeren en presenteren, elkaar gaan ontmoeten en van elkaar zullen leren. Kortom: dit wordt een plek vol circulaire inspiratie en ontmoeting!

Circuloco is een initiatief van Broedplaats De Steiger. Een collectief van lokale, circulaire ondernemers op Bedrijvenpark De Steiger in Almere Haven.

Stap 1:

Ontwerp & voorbereiding

Juli 2020 – november 2022, actief

Circuloco ontwikkelt een circulair paviljoen, welke eerst gebouwd zal worden voor Floriade 2022 (tuinbouwexpo). Dit paviljoen zal geheel demontabel zijn: na de Floriade zal het weer worden opgebouwd op een tijdelijke plek, om daar 5 tot 10 jaar als paviljoen te staan. Wat is dat dan een paviljoen? Een plek die de circulaire economie een plek geeft, deze in de praktijk laat zien, kennis opdoet en de opbrengsten hiervan ook deelt.  Waar moeten we in de ontwerpfase al rekening mee houden, om te zorgen dat het paviljoen ook demontabel is voor de bestemming na Floriade? Welke duurzaamheidseisen gelden voor de bouw van een paviljoen? En: welke circulaire bouwmaterialen bestaan er? Ga met ons mee op ontdekkingsreis!

Benodigdheden:

 

 • Inzicht in beschikbare circulaire bouwmaterialen
 • Kennis huidige duurzaamheidseisen
 • Analytische, creatieve denker
 • Vooruitdenker
 • Een ontdekkingsreiziger

Stap 2:

De bouw van het paviljoen

November 2022 – april 2022

Het is zover: we gaan bouwen! Een circulair paviljoen, dat demontabel is, wat komt daar allemaal bij kijken? En als we daar ook een circulaire tuin omheen bouwen, hoe borgen we daar de biodiversiteit? De uitdaging is het anders te doen, daarvan te leren (constante leercurve), maar ook vooral minder uit te stoten, minder nieuwe grondstoffen te hoeven gebruiken maar inzetten wat er al is. Hoe maken we ook deze route meetbaar? Wat zijn de quick wins, welke fases lijken op het oog meer tijd/geld te kosten maar blijken onder aan de streep waardevoller. Kun je een bespaarde ton c02 uitstoot koppelen aan een bedrag wat dat waard is?

Benodigdheden:

 

 • Groene vingers
 • Oplossingsgerichte denker en doener
 • Creativeling

Stap 3:

Het gebruik van het paviljoen

April 2022 – oktober 2022

Hoe maken we optimaal gebruik van het circulair paviljoen tijdens de Floriade? In op en rond de ontwikkeling en exploitatie van paviljoen Circuloco worden veel partijen, makers, creatievelingen, ambachtslieden, bedrijven en instellingen betrokken die het podium mede mogelijk maken en mede een succes maken. Hoe laat je hen optimaal netwerken, kennismaken, samenwerken, elkaar versterken?

Benodigdheden:

 

 • Creatieve blik
 • Verbinder
 • Netwerker
 • Concept denker
 • Organisator

Stap 4:

De demontabele fase

Oktober 2022 – ?

Er wordt een hele hoop energie ingebracht en gecreëerd op het Floriadeterrein. Door de bouwers met de paviljoens maar ook door de bezoekers. Ze gebruiken producten, ze creëren afval, die kunnen dienen als grondstof. Ga zo maar door. Er komt veel bij elkaar. Hoe kan je tijdens en na afloop van de Floriade deze materialen, producten, planten, bomen – als e.e.a. weer afgebroken moet worden – inzetten voor nieuwe doelen en plekken?

Benodigdheden:

 

 • Creatief
 • Zuinig
 • Oplossingsgericht
 • Doen denker

Samenwerken aan deze challenge?

Is deze uitdaging voor jou interresant? Ben je op zoek naar de juiste partners? Of ben je op zoek naar specifieke kennis of ervaring? Laat het ons weten. Neem contact op met info@price-ce.nl